ASMA YETİŞTİRİCİLİĞİ
As Ekolojik İstekleri
Sıcaklık : Bir yerde hangi
amaca yönelik bağcılık yapılabilmesine karar vermemizde en önemli
kriterlerden biri etkili sıcaklık toplamıdır. Etkili sıcaklık toplamı
asma bitkisinin gelişme döneminde tomurcukların uyanmasından hasada
kadar olan sürede +10oC‘nin üzerindeki günlük sıcaklıkların toplamıdır.
Yağış : Asma bitkisi yıl
içerisinde 500-600 mm yağış alan yerlerde sulama yapmadan
yetiştirilebilmektedir. Yıllık yağışın 300 mm'nin altına düştüğü
bölgelerde sulama yapmak gereklidir.
Güneşlenme : Bol güneşlenme için güney veya güneybatıya bakan yerler seçilmelidir.
Rüzgarlar : Asma üzerindeki
sürgünleri kıracak derecede şiddetli rüzgarlar bağcılık açısından önem
taşırlar. Buralarda tesis edilen bağların etrafında uygun bitkilerle
rüzgar kıranlar güneşlenme ve havalanmaya engel olmayacak şekilde
dikilmelidir.
Toprak İsteği
Toprak : Asma değişik toprak
tiplerine uyum yeteneği yüksek olan bir bitki türü olmakla birlikte
tınlı veya kumlu-tınlı topraklarda en yüksek randıman alınmaktadır.
Asmanın yetiştiği toprağın en az 60-70 cm derinliğe sahip olması, bir
miktar kireç ve organik madde içermesi istenir.
Bağ Tesisi
Çeşit seçimi: Çeşit
seçiminde de bağ yerinin iklim ve toprak özellikleri önemlidir. Yörenin
sunduğu etkili sıcaklık toplamına uygun çeşitler seçilmelidir.
Etkili sıcaklık toplamı az olan yerlerde geç
mevsimde olgunlaşan çeşitler seçilmemelidir. Sonbaharda hasat döneminde
etkili yağışların görüldüğü yerlerde daha erken eren çeşitler tercih
edilmelidir. Sıcak iklimli yerlerde, derin ve verimli topraklar için
yüksek verimli çeşitler; Serin iklimli yerlerde, verimi az ve sığ
topraklar için az verimli, kaliteli çeşitler tercih edilebilir.
Seçilen çeşitler pazar değeri yüksek kolay pazarlanabilen, tüketicinin talep ettiği çeşitler olmalıdır.
Ülkemizde en çok yetiştirilen sofralık üzüm çeşitleri, Alphonsee L. Cardinal, Razakı,Horoz Karası,Trakya ilkeren, Yalova İncisi ve Atasarısı dır.
Ülkemize yurt dışından getirilen dünyaca kabul görmüş sofralık üzüm çeşitleri ise Michele Palieri, Alphonse Lavallee, Royal, Crimson Seedless ve Red Globe gibi üzüm çeşitleridir.
Beyaz şaraplık çeşitler Ugni Blanc, Macabeau, Chardonnay
Kırmızı çeşitlerden ise Merlot, Syrah ve Cabernet Sauvignon’dur.
Son birkaç yılda bu çeşitlere ilişkin yoğun fidan talepleri olmakta ve iç ve dış pazarlarda oldukça rağbet görmektedirler.
Anaç Seçimi:
Bağ bölgelerimizin önemli bir kısmı filoksera ile bulaşık olduğu için
bağlar bu zararlıya dayanıklı olan Amerikan asma anaçları üzerine aşılı
üzüm çeşitlerle tesis edilmelidir.
Anaç seçiminde toprağın özellikleri, çeşit ile
uyuşması, iklim özellikleri, arazinin şekli (taban veya yamaç arazi
olması), yetiştirme amacı (erkencilik,sofralık,şaraplık..), anacın
gelişme gücü etkili olmaktadır.
Amerikan asma anaçlarından 41 B, 420 A, SO4
üzerindeki çeşitlerin daha erken; 110 R, 99 R ve Rupestris du Lot
anaçları ise daha geç olgunlaşmasına sebep olurlar. Anaçlar içerisinde
örnek vermek gerekirse 5BB ağır ve killi topraklara; 99 R ve 1103
Paulsen derin topraklı yamaç arazilere; 41 B kireçli topraklara, 110 R
kurak koşullara uygun anaçlardır.
Kurak ve kireçli topraklarda ise 140 Ruggeri anacı tercih edilebilir.
Ağır bünyeli topraklara sahip arazilerde yerli
fidanlarla bağ tesisinden kaçınmalıyız, amerikan asma anaçlı fidanlar
kullanılmalıdır.
Açık köklü aşılı asma fidanı dikiminde yapılması gereken işlemler
Bağlarınızı ismine doğru anaç ve çeşitlerle kurmalıyız.
Toprak yapısı itibarı ile
farklılık gösteren yörelerde, doğru anacın tespiti için adaptasyon
çalışması, anaca uygun çeşidin tespit edilmesi için ise afinite çalışmasına gerek duyulmaktadır.
Adaptasyon: Çeşitlerin veya
anaçların genetik yapılarının gereği olarak iklim, toprak ve değişik
çevre koşullarına karşı gösterdikleri uyum veya dayanabilme yeteneğidir.
Afinite: Anaç ile kalemin birbiriyle uyuşma ve kaynaşma yeteneğidir.
Ağır bünyeli ve sert tabakalı topraklarda ise dikim
öncesi birer metre aralıkla, sonbaharda yaprak dökümü sonrası yağışlar
başlamadan önce, toprak kuru iken birer sıra atlayarak (bir dolu bir
boş) en az 60 cm derinliğinde Dipkazan (Subsoiler) ya da Çizel (Ripper)
çekilmelidir.
Arazinin toprak analiz sonuçlarına göre miktarı belirlenen taban gübreleri dikim öncesi verilmelidir. Dikim çukurlarının dibine verilen taban gübreleri Potasyum ve Fosfor içeren gübreler olup, Azot içerenleri temel gübre olarak kullanılmaz.
Yeni bağ kurulurken asma fidanları tekniğine uygun
şekilde dikilmeli, dikimden sonra mutlaka can suyu verilmeli ve köstebek
yapılarak kapatılmalıdır. Dikimi titizlikle yapılan ve yıl içinde
düzenli olarak bakılan ve sulanan tüplü aşılı asma fidanları, diğer tip
fidanlarda olduğu (Aşılı ve Köklü Amerikan Asma Fidanı) gibi aynı
gelişmeyi göstermektedir.
Bağlarda bakım işlerini şu başlıklar altında toplayabiliriz.
1- Bağlarda kış budaması
Kış budaması uzman kişilere yaptırılmalıdır
Asmaya su yürümeden önce budama tamamlanmalı, İlkbaharın geç donları tesirli olan yerlerde budama uyanmaya yakın yapılır.
Budamada bırakılacak çubuk sayısının belirlenmesinde;
asmanın bir önceki yılına ait verim ve gelişmesi göz önünde
bulundurulmalıdır.
Amaçları:
Asmaya uygun terbiye şeklinin verilmesi ve devamlılığını sağlamak,
Omcayı toparlayıp gençleştirmek,
Asmanın vegetatif ve generatif gelişmesi arasında bir denge sağlayarak ekonomik ömrünü uzatmak,
Verimin yanında ürün kalitesini de istenen düzeyde tutmak,
Toprak işleme, sulama, ilaçlama ve hasat gibi kültürel işlemleri kolaylaştırmak ve etkinleştirmektir.
Kış Budamalarında Budama Sistemleri
a)Kısa Budamalar:
İki yaşlı dalın üzerinde bulunan bir yaşlı sürgün üzerinde 2–4 göz bırakacak şekilde yapılan budamalardır.
Kısa Budamalar Genel Olarak;
Dip gözleri verimli çeşitlerde, zayıf gelişen ancak
genetik vasıf olarak iri salkım yapan çeşitlerde, Omcada kuvvetli
sürgünler oluşturmak veya omcayı yeniden şekillendirmek amacıyla yapılan
gençleştirme budamalarında, Goble ve Sabit Kordon şeklinde terbiye
edilmiş bağlarda uygulanır.
b)Uzun Budamalar:
Bu budama dip gözleri az verimli kuvvetli gelişen
çeşitlerde uygulanmaktadır. Bazı yörelerde Goble ve bazı terbiye
şekillerinde uzun budama kullanılır. Çubuk üzerinde 5–7 göz bırakılır.
c)Karışık Budamalar: Hem
uzun ( 8 ve daha fazla ) hem de kısa ( 2–3 ) gözlü çubukların
kullanıldığı budama şeklidir. Budamada bırakılan kısa çubuklar ertesi
yılın ürün çubuklarını oluştururlar.
İyi sürgün vermiş kısa ( ırgat veya yenileme ) çubukta dipteki sürgün yeniden kısa, uçtaki sürgün uzun çubuk ( bayrak
) olarak bırakılır. Bu budama şekli kuvvetli gelişen verimli fakat dip
gözleri genellikle verimsiz çeşitlerde uygulanır. Her uzun çubuğa bir
kısa çubuk bırakmak idealidir. Verim çağındaki asmalarda kısa çubuk (ırgat) bırakmayı ihmal etmemeli hiç değilse 2 uzun çubuğa bir kısa çubuk bırakılmalıdır.
2. Bağlarda toprak işleme
Sonbahar toprak işlemesi: Sonbahar toprak işlemenin amacı toprağı derin işleyerek sonbahar ve kış yağışlarının toprakta depo edilmesini sağlamaktadır. İlkbahar toprak işlemesi: Toprağın havalanması, yabancı otların çıkışını önlemek ve gübre uygulamaları için yapılır.
Yaz toprak işlemesi:
Topraktaki su kaybının önlenerek, nemin korunması, uygulanan mineral
gübrelerin etkinliğinin arttırılarak derine inmesinin sağlanması, toprak
yüzeyinde meydana gelen çatlak ve yarıkların kapatılması, yeşil
gübreleme sonucu nitrifikasyonun arttırılması, toprağın azot bakımından
zenginleşmesinin sağlanması, ve yabancı ot kontrolü amacıyla yüzeysel
olarak toprak işlenir.
3. Bağlarda gübreleme
Asma, topraktan her yıl belli miktarda makro ve
mikro besin elementlerini alarak büyümesini, gelişmesini sağlar ve ürün
verir.
Bağlara verilecek gübre miktarının saptanması
çeşitli faktörlere bağlıdır. Bunun için önceden toprak ve yaprak
örneklerinin alınarak analizlerinin yapılmasında yarar vardır. Çünkü her
bölgede hatta her bağda ihtiyaç duyulan besin elementi ve organik madde
miktarları çok farklı olabilir.
Ben düşme döneminde toprak (0-30cm, 30-60cm) ve
yaprak örneği (ilk salkımın karşısındaki yaprak sapıyla birlikte) alıp
analiz yaptırılır ve analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılır.
Gübrelerin toprağa verilmesi ile bitkilerin gübrelerden faydalanması arasında belirli bir süre geçmektedir.
Nitratlı gübreler 1–2 haftada kök bölgesine ulaşmasına karşılık, potasyumlu gübrelerde bu süre 12–15 ay arasında değişir, fosforlu gübreler ise
az hareket ederek uzun sürede kök bölgesine ulaşabilmektedir. Bu yüzden
N, P ve K’ lu gübrelerin gerek verilme şekli ve verilme zamanları
farklılık gösterir.
Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin omcalardan 50-70cm mesafede, 25-35cm derinliğe verilmelidir.
Bağlar için en uygun fosforlu gübre
Triple Süper Fosfat(TSP) (%45 P2O5) gübresidir. Ağır bünyeli
topraklarda sonbaharda hafif bünyeli topraklarda şubat-mart aylarında
uygulanmalıdır.
Bağlar için en uygun potasyumlu gübre
Potasyum Sülfat (%50 K2O) gübresidir. Verilme zamanı çok ağır bünyeli
topraklarda sonbahar veya kış içerisinde, hafif bünyeli topraklarda
şubat-mart aylarıdır.
Yaprak analizi yapılmışsa, yaprak analiz sonuçlarına
göre yapraktan potasyum ağırlıklı gübreleme yapılmalıdır. (Koruk
döneminden başlayarak 3 defa 21 gün ara ile uygulanır.)
Azotlu gübreler hareketli olduğundan, yüzeye serpilerek 10-15cm derinlikte toprağa karıştırılır. Bağ için azotlu gübrelerin
yarısı amonyum sülfat veya üre halinde kış mevsiminde (Şubat-Mart),
diğer yarısı ise amonyum nitrat halinde çiçeklenmeden sonra, analiz
sonuç önerisine göre verilmeli ardından sulama yapılmalıdır.
Çiftlik gübresi bağlara yaprak
dökümünden sonra sonbaharda veya kışın ilk günleri içerisinde
verilmelidir. Verilme zamanında gecikme olduğunda mikroorganizmalar
çiftlik gübresini parçalarken toprağın azotunu da kullanacağından ilk
yıl azot noksanlığı meydana gelebilir. Çiftlik gübresi bağlara 2–3 yılda
bir verilmesi yararlıdır.
Yaprak analiz sonuçlarına göre bağların beslenmesi kontrol edilmeli ve yetersizliğinde yapraktan gübre uygulanmalıdır.
Üzümde küçük tane oluşturma sorunu varsa Sofralık kaliteyi arttırmak için tam çiçeklenme döneminde 15 ppm GA3 (1,5 tablet/100 lt su) uygulaması yapılabilir. Tek uygulama yeterlidir.
II. Uygulama: Taneler 4–5 mm iken (Tane Bağlama Devresi-İnce Koruk) 30 ppm (3 tablet/100 lt su) hormon uygulanabilir.
Aşırı hormon kullanımının olgunluğu geciktirici ve tane sap bağlantısını kuvvetlendirici yönde olumsuz etkileri vardır.
4. Bağlarda sulama
Bağları sulama ve gübrelemenin ürün kalitesine doğrudan etki ettiği bilinmektedir.
Bağlarda yüksek verim elde edebilmek için iklim,
toprak, çeşit ve kültürel işlemlere bağlı olarak büyüme mevsimi boyunca
300–1400 mm arasında suya ihtiyaç duyarlar.
Çiçeklenme döneminde havaların kurak gitmesi
asmaların susuz kalması, tane tutma oranının düşük olmasına ve tanelerin
küçük kalmasına neden olmaktadır. Daha sonra yapılan sulamalarla bu
durumun düzeltilmesi mümkün olmamaktadır.
Hızlı gelişme devresi olan Haziran ayında ve
salkımlara ben düşme döneminde (Temmuz sonu) kök Bölgesi'nde yeterli su
bulunmadığı hallerde omcaların gelişmesi yavaşlar, yapraklar pörsür ve
renkleri solar.
Salkımlardaki taneler normal iriliklerini alamaz ve
rengi matlaşır, üzerlerinde güneş yanıkları artar. Böyle durumlarla
karşılaşınca bağın suya ihtiyacı olduğu anlaşılmalıdır.
Sulama olgunluk dönemine kadar asmanın gelişmesi ve
toprağın nem durumuna göre yapılır, geç dönemde ve aşırı sulamadan
kaçınmalıyız. Asmalarda toprak yapısı dikkate alınarak mümkünse sulama
en geç hasattan bir ay önce kesilmelidir. Böylece üzümlerde şeker
birikimi artmakta ve hasat tarihinin geçe kaymasını engellemektedir
5. Bağlarda yaz budaması
Yaz budamaları gözlerin uyanmasından hasada kadar
olan aktif devrede, asmadaki ürünün miktar ve kalitesini düzenlemeye
yönelik yapılan kültürel uygulamaların tümüne yaz budaması veya yeşil
budama denir.
Yeni dikilen asma fidanında ilk yaz uygulaması
İlk yaz terbiyesinde en iyi ve kuvvetli gelişen sürgün hereğe bağlandıktan sonra diğerlerini çıkarırız.
İlkyaz terbiyesi uygulanan fidanlarda sürgünlerin
boyu yatırma telini en az 50–60 cm geçtiğinde telin 10–15 cm altından
tepesi alınır. Daha sonra üstteki iki koltuk sürgününü bırakıp diğerleri
çıkarılır ve alttaki yapraklara dokunulmaz.
Bağlarda uygulanan başlıca yaz budamaları;
Filiz Alma (Obur alma), Uç Alma, Tepe Alma, Koltuk ve Yaprak Alma’dır.
Filiz Alma (Obur alma)
Salkımsız sürgünlerin (filiz), yaşlı kısımlardan çıkan sürgünlerin
(obur) çıkarılmasıdır. İlkbaharda son salkım taslaklarının görülmesi
sonrası yapılır, geç zamanlarda yapılmasının asmayı zayıflatıcı etkisi
vardır.
Filiz Almanın Yararları:
Gövde üzerinde arzu edilmeyen gelişmeler engellenir. Omcanın daha iyi
güneşlenmesi ve havalanması sağlanarak ürün kalitesi arttırılır
Gelişmenin, omca üzerinde bırakılan sürgünler ve diğer organlar üzerinde yoğunlaşması sağlanır.
Uç Alma: Uç alma, kuvvetli
büyüyen verimli yazlık sürgünlerin uç kısımlarının değişik uzunluklarda
çıkarılması işlemidir. Bu uygulamayla sürgünlerin uzunlamasına büyümesi
sınırlandırılarak salkımların daha iyi gelişmesi, tane tutumunun
artması ve aynı zamanda diğer zayıf sürgünlerin de kuvvetlenmesi
sağlanır.
Tepe Alma: Tepe alma,
verimli yazlık sürgünlerin Temmuz ayında uçtan itibaren 30–60 cm’lik
kısımlarının kesilerek veya koparılarak çıkarılması işlemidir. Tepe alma
işleminin amacı, hem sürgünlerin daha iyi odunlaşmasını sağlamak, hem
de yazlık sürgünler üzerinde koltuk sürgünü gelişmesini teşvik etmektir.
Koltuk Alma: Asmalarda,
özellikle uç ve tepe alımı yapıldıktan sonra yaprak koltuklarındaki
aktif gözlerden yeni sürgünler oluşmaktadır. Koltuk ismi verilen bu
sürgünler, kuvvetli gelişen omcalarda daha fazla oluşur ve hızla
büyüyerek asmanın besinlerine ortak olur ve sonuçta üzümlerde renk
oluşumu ile olgunluk gecikir. Diğer yandan koltuk sürgünleri nemli ve
serin yörelerde güneşlenmeye ve havalanmaya engel olurlar. Bu nedenle
söz konusu yörelerde özellikle kuvvetli gelişen çeşitlerde koltuk
sürgünleri, mümkün olduğu kadar erken dönemde alınmalıdır.
Yaprak Alma: Nemli ve
serin bölgelerle, sık dikilmiş ve özellikle goble şeklinde terbiye
edilmiş bağlarda yapraklar, salkımları gölgeleyerek, yeterince güneş
almalarını engellemekte dolayısıyla renklenme ve olgunlaşma
gecikmektedir. Ayrıca havalanma da yetersiz olacağından, mantari
hastalıkların (Külleme, Mildiyö, vb.) yayılması da kolaylaşmaktadır.
İşte bu gibi olumsuz koşulların ortaya çıkmaması için salkımları örten
yaprakların koparılması suretiyle, yaprak seyreltmesi yapılır.
Yaprak alma işlemleri tanelerin irileştiği,
üzerlerinin mumsu pus tabakası ile kaplandığı ve ben düşme dönemlerinde
alaca gölge oluşturacak şekilde yapılmalıdır.
İlk salkımın altındaki yapraklar ben düşme dönemi
sonuna kadar aktivitelerini korumaktadırlar. Bu devreden sonra salkımın
altındaki yapraklar çıkarılabilir
6. Bağlarda mücadele
Bağlar budandıktan sonra gözler uyanmadan 10–15 gün önce %4’lük bordo bulamacı ile ölü kol mücadelesi yapılmalı
Mildiyö (Pronos) ve Bağ Küllemesi gibi mantari hastalıklara karşı uyarılar dikkate alınmalıdır.
Tane tutma döneminde külleme ile mücadelede ederken sistemik ilaçlar tercih edilmelidir.
Ben düşme dönemine kadar Bağ Küllemesi ile ilgili gerekli mücadeleye devam edilir.
Salkım Güvesinde 3. ve 4.
döllerin zararı tüm ürünün kalitesini ve miktarını önemli ölçüde
olumsuz etkilediği için ilaçlamalarda, hassas davranılır ve erken uyarı
sistemlerine göre ilaçlama yapılır.
Salkım güvesi larvalarının tanelerde yaptığı hasar sonucu ortaya çıkan Kurşuni küf (Botrytis) zararıyla ilgili gerekli önlemler alınmalıdır.
Hasada yakın dönemde ise etki süresi uzun olan ilaçları kullanmaktan kaçınılmalıdır.
BAĞLARDA İLAÇLAMA PROGRAMI
İLAÇLAMA ZAMANI
|
HASTALIK - ZARARLI ADI
|
İLACIN ETKİLİ MADDESİ
|
KIŞ İLAÇLAMASI İlk ilaçlama asmalar budandıktan sonra, gözler uyanmadan önce %2-4 ‘lük, İkinci ilaçlama gözler uyandığında, sürgünler 2-3 cm olduğunda %1’lik karışım ile yapılmalıdır. |
Ölü Kol ve Diğer Mantari Hastalıklara | Bordo Bulamacı; Göz Taşı-Kireç karışımı veya Hazır Bordo Bulamacı |
GÖZLERİN UYANMA ZAMANINDA Gözlerin uyanmaya başladığı dönemde, gözlerin yenmiş olduğu görülürse ilaçlama yapılır |
Bağ Maymuncuğu | Alphacypermethrin, Carbaryl, Monocrotophos |
SÜRGÜNLER 20-25 cm OLDUĞUNDA | Bağ Mildiyösü ve Bağ Küllemesi | Mildiyö için Bakırlı Preparatlar, Propineb, Captan, Mancozeb Külleme için Kükürtlü Preparatlar, Triadimenol, Trifloxystrobin |
ÇİÇEK SONRASI Taneler Saçma Büyüklüğünü Aldığında |
Bağ Mildiyösü, Bağ Küllemesi ve Salkım Güvesi | Mildiyö için Bakırlı Preparatlar, Propineb, Captan, Mancozeb Külleme için Kükürtlü Preparatlar, Triadimenol, Trifloxystrobin Salkım Güvesi İçin Deltamethrin, Carbaryl, Azimphos methyl, Diazinon |
TANELER NOHUT BÜYÜKLÜĞÜNÜ ALDIĞINDA | Bağ Mildiyösü, Bağ Küllemesi ve Salkım Güvesi | Mildiyö için Bakırlı Preparatlar, Propineb, Captan, Mancozeb Külleme için Kükürtlü Preparatlar, Triadimenol, Trifloxystrobin Salkım Güvesi İçin Deltamethrin, Carbaryl, Azimphos methyl, Diazinon |
TANELERE BEN DÜŞME DÖNEMİNDE Ben düşmenin başlangıcında ve 10-15 gün sonra olmak üzere iki ilaçlama |
Kurşuni Küf ve Salkım Güvesi Not: Bu dönemde külleme ve mildiyö belirtileri var ise bu hastalıklar için de ilaçlama yapılmalı |
Salkım Güvesi İçin Deltamethrin ( kısa süreli ilaçlar tercih edilmeli ) Kurşuni Küf için Cyprodinil, Fludioxonil, Pyrimethanil |
Soğukta Muhafaza
Hasat sonunda Sofralık üzüm çeşitlerinden Yuvarlak Çekirdeksiz 95 gün, Razakı 115 gün, Alphonse Lavallee 85 gün, İtalya 55 gün soğuk hava depolarında (0 ± 1C sıcaklık, %90-95 oransal nem) de SO2 içeren koruyucu kağıtlarla depolanabilmektedir.
İlkbaharda oluşan don ve sonraki dönemlerdeki dolu zararına karşı mutlaka “Tarım Sigortası” yaptırılmalıdır.
Örtü Altı yetiştiriciliği
Sıcak Bölgeler de 2-4 hafta hasat erkenciliği sağlar
Açıkta yetiştiricilikten daha sık dikim yapılır (1,5 x 2.0 m gibi)
Erkenciliği artıran ve zayıf gelişen anaçlar (Kober 5 BB ve SO4 gibi) seçilmelidir.
Yüksek nemin mantari hastalık riskini arttırdığı bilinmelidir.
Açıkta yetiştiricilikten daha sık dikim yapılır (1,5 x 2.0 m gibi)
Erkenciliği artıran ve zayıf gelişen anaçlar (Kober 5 BB ve SO4 gibi) seçilmelidir.
Yüksek nemin mantari hastalık riskini arttırdığı bilinmelidir.
Sulamada daha çok damla sulama tercih edilmeli
Kaliteli ve erken üretim yapabilmek için yaz budaması
uygulamaları ile diğer bakım işlemlerinin zamanında ve yeterli oranda
yapılması gerekir.
Aşırı ısınmayı önlemek için iyi havalandırması olmalıdır
Seralar kış dinlenmesi tamamlandıktan sonra Ocak sonu veya şubat ayları gibi kapanmalıdır
Aşırı ısınmayı önlemek için iyi havalandırması olmalıdır
Seralar kış dinlenmesi tamamlandıktan sonra Ocak sonu veya şubat ayları gibi kapanmalıdır
Örtü altında sofralık üzüm yetiştiriciliğine uygun olan erkenci çeşitler şunlardır
Yalova İncisi, Trakya
İlkeren, Uslu, Ergin Çekirdeksizi, Yalova Misketi, Perlette, Early
CardinalCardinal’e göre iki hafta kadar erkenciliği vardır.
Üzümlerin kurutulmasında, bandırma çözeltisi kullanılır.
Bandırma çözeltisinin tam işlevini yapması için çözeltiyi tekniğine uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.
Bandırma çözeltisini 100 litre suya 5 kg Potasyum
Karbonat ve 1 litre yüksek asitli ( en az 2-4 ) naturel zeytinyağı
kullanarak hazırlanır.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİN
Antioksidant özelliğinin C vitamininden 20 kat ve E vitamininden ise 50 kat daha üstün olduğunu,
Kara üzümü ya da kurusunu yerken çekirdeklerini çiğneyerek yemenin antioksidant etkisini arttırdığını
200 gr. üzüm pekmezi kalori içeriği itibarıyla 1150 gr. süte, 300 gr. ekmeğe ve 390 gr. ete eşdeğer olduğunu…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder